Podstawy Treningu
Metodyka Treningu

   

 

           W praktyce wspomagania żywienia sportowców wykorzystuje się często rozliczne substytuty i izolaty składników odżywczych - odżywki.
Są one przeznaczone do uzupełniania poszczególnych składników energetycznych i budulcowych u sportowców, u których, pod wpływem wysiłku, kilkakrotnie wzrasta zapotrzebowanie na te składniki a dostarczenie ich wraz z pożywieniem z przyczyn obiektywnych jest niewystarczające. 
Dla potrzeb rynkowych ustalono kilka podstawowych standardów odżywek:

- wysokobiałkowe (proteiny), koncentracja białka 65-95 %, resztę stanowią węglowodany, witaminy i minerały,


- białkowo-węglowodanowe, białko stanowi 35-65%


- węglowodanowo-białkowe (tzw. gainery), białko stanowi 10-35 %.

Ponadto preparaty wykorzystywane do suplementacji białka mogą występować w 3 postaciach:

- kompleksowa odżywka "pełnobiałkowa", zawierająca nie rozłożone białko
- hydrolizat białkowy - odżywka utworzona przez rozkład białka do peptydów o różnej długości łańcucha, zbudowanych z dwóch lub trzech połączonych aminokwasów
- wolne aminokwasy - w różnym zestawieniu i w różnych proporcjach.

Poza wymienionymi odżywkami istnieje cała gama preparatów witaminowych i mineralnych, oraz pojedynczych aminokwasów o ściśle określonym działaniu, np. L-karnityny i kreatyny, oraz ostatnio kwasu 3-hydroksy-3metylomasłowego (HMB).

                          

Strona
Antropokinetyka
Odżywianie
Doping
Czytelnia
Goście

                                                               Copyright by kulturystyka-zdrowie.pl since 2000