|
W praktyce wspomagania żywienia sportowców wykorzystuje się często rozliczne substytuty i izolaty składników odżywczych - odżywki.
Są one przeznaczone do uzupełniania poszczególnych składników energetycznych i budulcowych u sportowców, u których, pod wpływem wysiłku, kilkakrotnie wzrasta zapotrzebowanie na te składniki a dostarczenie ich wraz z pożywieniem z przyczyn obiektywnych jest niewystarczające.
Dla potrzeb rynkowych ustalono kilka podstawowych standardów odżywek:
- wysokobiałkowe (proteiny), koncentracja białka 65-95 %, resztę stanowią węglowodany, witaminy i minerały,
- białkowo-węglowodanowe, białko stanowi 35-65%
- węglowodanowo-białkowe (tzw. gainery), białko stanowi 10-35 %.
Ponadto preparaty wykorzystywane do suplementacji białka mogą występować w 3 postaciach:
- kompleksowa odżywka "pełnobiałkowa", zawierająca nie rozłożone białko
- hydrolizat białkowy - odżywka utworzona przez rozkład białka do peptydów o różnej długości łańcucha, zbudowanych z dwóch lub trzech połączonych aminokwasów
- wolne aminokwasy - w różnym zestawieniu i w różnych proporcjach.
Poza wymienionymi odżywkami istnieje cała gama preparatów witaminowych i mineralnych, oraz pojedynczych aminokwasów o ściśle określonym działaniu, np. L-karnityny i kreatyny, oraz ostatnio kwasu 3-hydroksy-3metylomasłowego (HMB).
|
|