|
Leczenie
głodem było znane już w starożytności i dopiero na przestrzeni
ostatnich wieków, na skutek postępu farmakologii, odrzucono tą formę
leczenia. Leczenie głodem może być bardzo skuteczne w chorobach mających
wyraźny przyczynowy związek z przekarmieniem ( np. miażdżyca, otyłość,
niewydolność krążenia, nadciśnienie, niektóre choroby skóry itp. ).
W leczniczym mechanizmie głodu odgrywają rolę 2 zagadnienia: żywienie
endogenne, czyli czerpanie z własnych tkanek dla utrzymania właściwego składu
krwi. Przede wszystkim zostają zużyte zapasy tłuszczu, różnego rodzaju
złogi i nadmiary przez co ustrój odmładza się i oczyszcza. W czasie długotrwałych
głodówek mogą występować okresy złego samopoczucia z nasileniem objawów
bólowych w starych ogniskach zapalnych. Specjaliści wiążą te dolegliwości
z otwieraniem przez organizm i likwidacją ognisk chorobowych. W czasie głodówki
nic się nie je, ale należy pić co najmniej 3-4 szklanki bezkalorycznych płynów
( woda napary ziołowe). Ponieważ ustrojowe zapasy glikogenu spalają się
w ciągu pierwszych dni, w dniach następnych tłuszcze spalają się już
bez węglowodanów, co może prowadzić do lekkiej kwasicy i zwykle wtedy
uczucie głodu ( przynajmniej częściowo) ustaje. Utrata masy ciała w początkowym
okresie może wynosić około 1 kg na dobę. Następnie organizm nastawia się
na oszczędniejszą gospodarkę zapasami i wtedy proces chudnięcia
przebiega wolniej.
Specjaliści twierdzą, że 2-3 tygodniowa głodówka przy dostatecznym
dostarczaniu płynów nie budzi obaw o zdrowie (oczywiście jeśli komuś
wolno głodować, konieczna konsultacja lekarska), utrata wagi nie powinna
przekroczyć 20%.
Reakcje indywidualne i samopoczucie przy głodówce bywają bardzo różne i
dlatego nie należy z góry zakładać określonego okresu głodówki lecz
uzależnić to od reakcji organizmu. Zaburzenia snu i nieprzyjemne reakcje
sercowe mogą oznaczać, że dana osoba źle znosi psychicznie głodówkę i
wtedy należy ją przerwać.
Ludzie starsi często źle znoszą głodówki, toteż należy stosować głodówki
krótkie, przy pilnej obserwacji i ewentualnym podawaniu soków owocowych,
lub wody z miodem i cytryną.
Po głodówce należy przez kilka dni stosować dietę lekkostrawną ( kasza
manna, przetarte owoce itp. podawane w małych porcjach i w miarę często).
Jeśli głodówka ma trwać dłużej niż 5 dni konieczna jest stała
kontrola lekarska.
KAŻDA GŁODÓWKA MUSI BYĆ SKONSULTOWANA Z LEKARZEM, NIE WOLNO STOSOWAĆ
JEJ SAMODZIELNIE !
|
|