Podstawy Treningu
Metodyka Treningu

    

1. Rano i w ciągu dnia przed oraz po treningu - umiarkowane ilości węglowodanów złożonych (o niskim indeksie glikemicznym) ok 50 %, umiarkowane ilości białka ok 22%, niewielkie ilości tłuszczy roślinnych.

2. posiłek 1-2 godziny przed treningiem - niewielkie ilości węglowodanów złożonych (o niskim indeksie glikemicznym).

3. Posiłek potreningowy pół godziny do godziny po treningu - niewielkie ilości węglowodanów prostych (o wysokim indeksie glikemicznym), umiarkowane ilości węglowodanów złożonych (o niskim indeksie glikemicznym), umiarkowane ilości białka.

4. Pozostałe posiłki powinny się opierać na chudym mięsie (np. pierś z kurczaka), ryżu lub kaszy oraz owocach i dużych ilościach warzyw (z wyłączeniem ziemniaków).

Pamiętać należy, że spadek masy ciała nie powinien przekroczyć 1 kg na tydzień.

 

Przy redukcji często z dobrym skutkiem stosowane są różnorodne diety niskowęglowodanowe oraz wysokotłuszczowe.

Ze sprawdzonych przeze mnie diet polecam:

- dieta CKD

- dieta niskowęglowodanowa Lutza

- dieta wysokotłuszczowa lek. med. Jana Kwaśniewskiego (opisana jest bardzo dokładnie w dziale "dieta"), tą dietę sprawdziłem najdokładniej. Przy redukcji masy ciała jest idealna.

                          

Strona
Antropokinetyka
Odżywianie
Doping
Czytelnia
Goście

                                                               Copyright by kulturystyka-zdrowie.pl since 2000