|
Dieta
optymalna została opracowana przez dra Jana Kwaśniewskiego-jest chwalona
przez stosujących i nagminnie potępiana przez lekarzy. Opiera się na założeniu,
że człowiek może sam się wyleczyć z wielu chorób pod warunkiem, że
dostarczy organizmowi odpowiednie paliwo-czyli tłuszcz. Zalecane spożycie
białka na dobę wynosi 30-50g(zalecane jest białko zwierzęce), w początkowym
okresie po przejściu na tą dietę ilość białka może wynosić 100-130g
i powoli powinno się ją redukować. Proporcje między białkiem- tłuszczem-węglowodanami
powinny wynosić 1: 2,5-3,5:0,5. Jeść możemy tyle aby być sytym, przy
zachowaniu powyższych proporcji. Dr. Kwaśniewski jest przeciwnikiem
wszelkiego rodzaju postów i głodówek. Co ciekawe jest to również dieta
o działaniu odchudzającym. Jest tylko 1 znana mi pułapka nie można tej
diety stosować wyrywkowo, albo się jest optymalnym-albo nie, inaczej można
sobie tylko zaszkodzić.
Poniżej przedstawiam omówienie żywienia optymalnego przez Panią Ewę
Waszak , doradcę do spraw żywienia optymalnego, tekst pozostawiono w
niezmienionej formie.
Żywienie optymalne.
Żywienie optymalne opracował, ponad 20 lat temu, na podstawie ogólnych
reguł biochemii i fizjologii, nasz rodak dr Jan Kwaśniewski. Zasady tego
żywienia zostały przebadane na zwierzętach, a później sprawdziły się
na chorych. Przed 10 laty udowodniono na podstawie doświadczeń
przeprowadzonych w Katedrze Higieny Akademii Medycznej w Łodzi, że żywienie
optymalne w żadnym razie nie szkodzi chorym, a w bardzo wielu przypadkach
pomaga.
Żywienie optymalne nie jest dietą, lecz sposobem odżywiania się każdego
człowieka, zarówno chorego, jak i zdrowego. Jest to metoda na całe życie,
która pokrywa potrzeby budulcowe i energetyczne organizmu. Żywienie to
przywraca prawidłową wagę ciała, leczy wiele chorób (nawet te, które
uznane są przez współczesną medycynę za nieuleczalne), a u wszystkich
poprawia stan zdrowia. Przywraca siły i energię a dzięki temu, że nasz mózg
jest prawidłowo zasilany potrafimy sprawniej i logicznej myśleć.
W Ż. O. stosujemy głównie produkty pochodzenia zwierzęcego i to takie,
które zawierają dużo tłuszczu. Najwartościowsze jest żółtko, które
zawiera wszystkie rodzaje potrzebnych organizmowi białek i tłuszczy o
wysokiej jakości biologicznej. Z produktów mlecznych najwartościowsze dla
nas są:
masło (o zawartości tłuszczu, co najmniej, 82,5%)
śmietana (od 30% tłuszczu)
ser biały (od 30% tłuszczu)
ser żółty (60% tłuszczu w suchej masie)
Z mięs najwartościowsza jest wieprzowina, ponieważ jej skład chemiczny
jest najbardziej zbliżony do składu ciała ludzkiego. Najlepsze są jednak
podroby: serce, wątroba, móżdżek i nerki.
Wszystkie wymienione produkty zawierają dużo tłuszczu, czyli źródło
energii oraz wartościowe białko, które służy jako materiał do budowy i
wymiany komórek naszego ciała.
Podobnie jak białko i tłuszcze, tak i węglowodany mogą być lepsze i
gorsze. Cukry ze skrobi wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego i
dlatego nie powodują nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Dorosły człowiek
powinien spożywać około 50g węglowodanów na dobę, a dokładniej mówiąc
0,8g na kilogram należnej wagi ciała. Waga należna to wzrost minus 100
(plus/minus) 10% w zależności od budowy organizmu. Jeżeli spożywa się
dużo węglowodanów, to organizm musi przekształcić je w tłuszcze.
Wymaga to dużego zużycia białka, witamin, soli mineralnych i energii.
Dlatego najlepiej spożywać tłuszcze gotowe, z których węglowodany
powstawać nie mogą. Natomiast z węglowodanów tłuszcze powstają szybko.
Głównym składnikiem Ż. O. są tłuszcze. Jedną trzecią ilości tłuszczów
stanowi białko, a tylko tyle co połowa ilości białka wolno zjadać węglowodanów.
Powstaje stosunek B T W (Białko : Tłuszcz : Węglowodany) 1 : 2,5-3,5 :
0,5. Po przystosowaniu się organizmu do Ż. O. (okres przebudowy), a więc
po 2-3 tygodniach u ludzi młodych i zdrowych, a po około 6 tygodniach, lub
dłużej u starszych, zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Wówczas
proporcja B W 1 : 0,5, zmienia się na 1 : 1.
Mogą być tutaj pewne różnice w zależności od wieku, wysiłku
fizycznego i różnych dolegliwości. Ludzie otyli powinni w pierwszych
miesiącach zmniejszyć ilość tłuszczu do 1-2 gramów na 1 gram spożywanego
białka, gdyż spalają własne tłuszcze (Ż. O. jest najlepszą z możliwych
diet odchudzających). Proporcja dla człowieka dorosłego, młodego i
zdrowego, aktywnego zawodowo to 5 gram tłuszczu na 1 gram białka, ponieważ
nie buduje już swego organizmu, a potrzebuje dużo energii. Dziecko, które
rośnie i rozwija się potrzebuje więcej białka. Mogą być też
niewielkie rozbieżności u ludzi chorych.
W Arkadiach na terenie całego kraju pod fachowym okiem lekarzy i dietetyków
optymalnych wracają do zdrowia pacjenci cierpiący na schorzenia uważane,
przez współczesną medycynę, za nieuleczalne, takie jak cukrzyca typ I i
II, astma, stwardnienie rozsiane, miażdżyca, choroby zwyrodnieniowe stawów
i kręgosłupa i inne. Aby osiągnąć takie efekty należy przestrzegać
zasad żywienia optymalnego.
Produkty zalecane to:
1) tłuszcze zwierzęce � smalec, słonina, boczek, sadło, szpik
kostny, masło
2) jajka kurze (głównie żółtka)
3) sery
4) śmietana (od 30% tłuszczu)
5) mięso wieprzowe, tłuste
6) podroby
7) galarety podrobowe i mięsne
8) tłuste wywary i rosoły
9) wędliny tłuste, a najlepiej podrobowe (salcesony, pasztetowe, kaszanka)
10) drób (tylko tłusty: gęś, kaczka)
11) ryby tłuste, smażone na smalcu
Produkty dopuszczone:
1) mleko � najtłustsze, a najlepiej z dodatkiem śmietany
2) warzywa o małej ilości węglowodanów z dodatkiem tłuszczu (np. fasola
szparagowa polana masłem)
3) ziemniaki (około 100g) z tłuszczem lub w postaci frytek na smalcu
4) owoce jagodowe, mało-słodkie (porzeczki, maliny, jeżyny, agrest,
poziomki, truskawki)
5) orzechy, migdały, wiórki kokosowe
6) kawa, herbata, majonez, przyprawy
Produkty niejadalne:
1) cukier (wszystkie słodycze)
2) miód
3) przetwory owocowe (dżemy, kapusty, powidła)
4) ryż, kasza
5) chleb i inne pieczywo
6) potrawy mączne (kluski, makarony, ciastka)
7) warzywa i owoce o dużej zawartości węglowodanów
8) mąka ziemniaczana i zbożowa (dopuszcza się niewielkie ilości w
przepisach optymalnych), budynie, kisiele
9) ziarna grochu i fasoli
10) napoje słodkie
Żywienie optymalne budzi duże kontrowersje, ponieważ przeciwstawia się
wszystkim przyjętym i powszechnie propagowanym schematom żywieniowym.
Najwyższy czas postawić pytanie, Dlaczego? Pomimo zjadania co raz więcej
owoców, warzyw, kasz, pieczywa, miodu, chipsów, jogurtów zdrowotność
społeczeństwa stale się pogarsza. Tysiące ludzi choruje na miażdżycę,
cukrzycę, nadciśnienie, osteoporozę i wiele, wiele innych .
Służba zdrowia dużym kosztem leczy tylko objawy, ale nie zwalcza
przyczyny choroby.
Tysiące wyleczonych optymalnych w kraju i na całym świecie propaguje żywienie
optymalne. W Polsce powstało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw
Optymalnych i myślę, że już żaden urzędnik (naciskany przez firmy
farmaceutyczne) nie będzie w stanie przeszkodzić, aby prawo wyboru
zdrowia, a nawet życia mieli wszyscy
|
|