|
DIETA
DLA ZAGROŻONYCH NADMIERNYM SPADKIEM MASY CIAŁA
Długotrwały brak łaknienia-lub przesadne stosowanie diet odchudzających-
apetytu nieuchronnie prowadzi do niedożywienia. Mamy z nim do czynienia,
gdy waga dorosłego człowieka spada o 10-15% poniżej właściwej. Kiedy
przekracza 15%, mówimy już o wyniszczeniu organizmu. U młodych, odchudzających
się osób brak apetytu bywa związany z jadłowstrętem psychicznym.
Nieracjonalna, zbyt rygorystyczna i jednostronna dieta może stać się
przyczyną niedoborów podstawowych składników odżywczych. U osób ciężko
chorych właściwe żywienie jest dopełnieniem leczenia. Nie wystarczy
jednak podawanie wysokokalorycznych potraw, bogatych w składniki odżywcze.
Dużo zależy od przyswajania ich z pokarmów przez chory organizm.
Co jeść aby przywrócić prawidłową wagę ciała
- Tłuszcz w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła,
żółtek jaj, oliwy z oliwek.
- Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory.
- Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne
(np. makaron z owocami i śmietanką).
- Obfite desery.
Ważne wskazówki dietetyczne
- Przy niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze
zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem
liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
- Do mleka dodajemy żółtka jaj, gotujemy kleiki z ryżu lub kaszy, a
ziemniaczane purée podajemy ze świeżym masłem lub śmietanką.
- Na początku przyrządzamy mięso mielone z drobiu lub cielęciny. Łagodnie
przyprawiamy do smaku, potem gotujemy na parze. Później możemy je smażyć,
najlepiej bez tłuszczu.
Uwaga! Jeśli się rygorystycznie odchudzasz
i zaobserwowałaś gwałtowny spadek wagi, nie przedłużaj samowolnie
diety! Wróć do normalnego odżywiania, zmniejszając tylko porcje. W ten
sposób nie doprowadzisz do niedoboru podstawowych składników odżywczych.
Objawy niedoboru nie występują nagle - poprzedza je okres utajenia, kiedy
to organizm wykorzystuje zgromadzone wcześniej zapasy.
|
|