|
Dieta
1000 kcal została opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia w
Warszawie
rady:
Zanim na dobre zaczniesz stosować dietę najpierw przez tydzień zapisuj
wszystko co zjadasz, każdy posiłek i przekąskę.
Gdy masz ochotę na coś słodkiego odczekaj 10 minut. Jeśli nadal masz
ochotę na coś słodkiego, to nie odmawiaj sobie ale maksymalnie zmniejsz
porcję. Jeśli jednak minęło więcej niż 10 minut to znowu odłóż
zjedzenie tej słodyczy "za 10 minut" to działa.
Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości.
Wyłącz ostre przyprawy, pobudzają apetyt.
Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok.
Po każdym kęsie odkładaj kanapkę na talerzyk. Sięgnij po nią gdy będziesz
mieć puste usta.
Wypij szklankę wody przed posiłkiem. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
Nie zjadaj czegoś tylko dlatego, że mogłoby się zmarnować. Twój żołądek
to nie kosz na śmieci.
Usuwaj skórkę z drobiu. Śmietanę zastępuj jogurtem.
I śniadanie- 250 kcal, II śniadanie- 100 kcal, obiad- 350 kcal,
podwieczorek- 100 kcal
Kolacja- 200 kcal
Przykładowy jadłospis
I śniadanie:
150 g kawy zbożowej z mlekiem ( bez cukru)
30 g pieczywa
5 g masła
80 g twarogu chudego
II śniadanie:
20 g pieczywa
20 g wędliny chudej
100 g soku grejpfrutowego
Obiad:
Zupa koperkowa z lanym ciastem( 50 g włoszczyzny,5 g kopru, ciasto:
100 g mleka, 1/2 jajka, 15 g mąki)
Pulpet z mięsa ( 50 g cielęciny bez kości, bułka, 1/2 jajka, 50g włoszczyzny)
100 g ziemniaków
100g marchwi z wody
Podwieczorek:
100 g surówki z warzyw mieszanych (sezonowych) z 5 g oleju
20 g pieczywa
2 g cukru
Kolacja:
Ryż z owocami ( 20 g ryżu, 2 g masła, 100 g owoców, 8 g cukru)
150 g mleka
|
|