|
,,Biochemia
Harpera'' Wydawnictwo Lekarskie PZWL ( rok. Wydania. 1998 )
Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i
cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy
wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów
nie są wychwytywane przez wątrobę. ( str. 207 )
Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach,
powodując miażdżyce, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym
odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie
( str. 270 )
Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie
cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej.
Duże ilości cukrów w diecie zwiekszają produkcję kwasów tłuszczowych,
natomiast zjadanie tłuszczów powoduje zachamowanie jego produkcji ( str.
277, 328 ).
Cukier owocowy ( fruktoza ) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak
wiadomo, że zalewa on szlaki metaboliczne w wątrobie powodując
nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj z fruktozą spożywane
są duże ilości glukozy, co również doprowadza do cukrzycy ( str. 264 )
Duże ilości cukrów w diecie pobudzają wydzielanie insuliny, która
pobudza produkcje tłuszczu, a hamuje jego rozkład ( str. 278 ).
Powszechnie stosowanie diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże ilości węglowodanów,
które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie. Często zaleca sie spożywanie
soi i roślin strączkowych jako źródła protein, podczas gdy wiadomym
jest, że są to białka niskiej wartości. Białkami o wysokiej wartości są
natomiast białka zwierzęce, a szczególnie żółtka jaj ( str. 778 ).
W wielu przypadkach osobom chorym zaleca sie diety niskokaloryczne Choć
wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych W ilościach
niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych. ( str. 775 ).
Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymywana ze spalania grama tłuszczu
jest okolo 2,5 raza większa, niż z takiej samej ilości cukru.
Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty
spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.
Jeżeli stosowana dieta kłóci się z podstawowymi prawami biochemi, to w
żaden sposób nie może człowiekowi pomoc, a prawie zawsze musi
doprowadzic do pewnych zaburzeń i pogorszenia stanu zdrowia. Zywienie
optymalne jest jedynym, skutecznym sposobem na życie, a w świetle
najnowszych badań amerykańskich i niemieckich uczonych twierdzenie o
szkodliwości jedzenia tłuszczu, jajek itp. Można włożyć między bajki.
|
|