Podstawy Treningu
Metodyka Treningu

    ,,Biochemia Harpera'' Wydawnictwo Lekarskie PZWL ( rok. Wydania. 1998 )

Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę. ( str. 207 )

Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach, powodując miażdżyce, podczas, gdy przy żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie ( str. 270 )

Sądzi się, że dieta owocowo-warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej. Duże ilości cukrów w diecie zwiekszają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczów powoduje zachamowanie jego produkcji ( str. 277, 328 ).

Cukier owocowy ( fruktoza ) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak wiadomo, że zalewa on szlaki metaboliczne w wątrobie powodując nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj z fruktozą spożywane są duże ilości glukozy, co również doprowadza do cukrzycy ( str. 264 )

Duże ilości cukrów w diecie pobudzają wydzielanie insuliny, która pobudza produkcje tłuszczu, a hamuje jego rozkład ( str. 278 ).

Powszechnie stosowanie diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże ilości węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie. Często zaleca sie spożywanie soi i roślin strączkowych jako źródła protein, podczas gdy wiadomym jest, że są to białka niskiej wartości. Białkami o wysokiej wartości są natomiast białka zwierzęce, a szczególnie żółtka jaj ( str. 778 ).

W wielu przypadkach osobom chorym zaleca sie diety niskokaloryczne Choć wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych W ilościach niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych. ( str. 775 ).

Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymywana ze spalania grama tłuszczu jest okolo 2,5 raza większa, niż z takiej samej ilości cukru.

Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.

Jeżeli stosowana dieta kłóci się z podstawowymi prawami biochemi, to w żaden sposób nie może człowiekowi pomoc, a prawie zawsze musi doprowadzic do pewnych zaburzeń i pogorszenia stanu zdrowia. Zywienie optymalne jest jedynym, skutecznym sposobem na życie, a w świetle najnowszych badań amerykańskich i niemieckich uczonych twierdzenie o szkodliwości jedzenia tłuszczu, jajek itp. Można włożyć między bajki.

                          

Strona
Antropokinetyka
Odżywianie
Doping
Czytelnia
Goście

                                                               Copyright by kulturystyka-zdrowie.pl since 2000